Haber

Muğla’da Vatandaşlar DSİ Önünde ‘Su Hakkını’ Protesto Etti

ESMA TURAN

Muğla Çevre Platformu’nun (MUÇEP) daveti üzerine Devlet Su İşleri (DSİ) Muğla 213. Şube Müdürlüğü önünde toplanan vatandaşlar, ‘Su hakkı’ eylemi gerçekleştirdi. MUÇEP üyesi Candan Süsoy, ” Bodrum Yarımadanın su ihtiyacında 16 milyon metreküp açığı var. İki termik santralde toplam 33,5 milyon metreküp içme suyu kalitesi kullanılıyor. Yani susuzluğa mahkum olan Bodrum“Bu iki santral Türkiye’nin ihtiyacının iki katından fazla su tüketiyor” dedi.

Muğla’nın Bodrum ilçesinde içme suyu ihtiyacını karşılayan Geyik ve Mumcular Barajları su sıkıntısı nedeniyle kapatıldı. İlçede yaşayan vatandaşların evlerine su ulaştırılması mümkün değil. MUÇEP’in daveti üzerine bugün DSİ Muğla 213. Şube Müdürlüğü önünde toplanan vatandaşlar, Bodrum’un ihtiyacı olan suyun iki katından fazlasını kullanan termik santrallerin kapatılması talebiyle protesto eylemi yaptı. ‘Suyumuzu termik santrallere vermeyin’, ‘Susuz yaşanmaz’ yazılı pankartlar taşıyan vatandaşlar, ‘Termik santralleri kapatın, kanunlara uyun’ gibi sloganlar attı.

“BODRUM’UN İHTİYACININ İKİ KATI SU KULLANILIYOR”

Basın açıklamasını okuyan MUÇEP üyesi Candan Süsoy şunları söyledi:

“Bodrum’un yıllık su ihtiyacının 44,42 milyon metreküp olduğu tahmin ediliyor, bu ihtiyacın sadece 28,14 milyon metreküpü DSİ tarafından MUSKİ Genel Müdürlüğü aracılığıyla mevcut kaynaklardan karşılanabiliyor. Dolayısıyla 16 milyon metreküp su açığı var” Bodrum yarımadasının ihtiyacı Kamu su kullanımı Yatağan Termik Santrali’nin yıllık ihtiyacı karşılanamamakla birlikte, kullandığı soğutma suyu miktarı 19 milyon metreküp olup, bu su tahsisi Lagina kaynağından sağlanmaktadır. Yeniköy Termik Santrali’nin kullandığı su miktarı 14,5 milyon metreküp olup, santrale tahsis edilen suyun 9,5 milyon metreküpü Geyik Barajı’ndan, geri kalan 5 milyon metreküpü ise Milas Dereköy yeraltı suyu varlıklarından alınmaktadır. santraller toplam 33,5 milyon metreküp içilebilir kalitede su kullanıyor.Yani bu iki santral susuzluğa mahkum Bodrum’un ihtiyacı olan suyun iki katından fazlasını kullanıyor. Ve hangi sebeple: Doğaya ve insana ölüme sebep olan termik santraller, yargının verdiği kapatma kararına rağmen faaliyetlerine devam edebilsinler diye.

“BÖLGE HALKI HER GEÇEN GÜN DAHA FAZLA SUSUYOR”

Su Tahsis Yönetmeliği’nin 7. maddesinde su kullanımı önceliklendirilerek halkın içme ve kullanma suyu ihtiyacı birinci sıraya, elektrik üretimi ve sanayi suyu ihtiyacı ise dördüncü sıraya yerleştirilmiştir. Yani kanunda öncelikle vatandaşların su ihtiyacının karşılanması gerektiği açıkça belirtilirken, DSİ kendi uymak zorunda olduğu düzenlemeleri göz ardı ediyor. Aklı ve vicdanı olan herkesin isyan ettiği bu gerçekler ortadayken, devlet kurumları kapatma kararını uygulamayı düşünemiyor, halkın öncelikli su hakkına üzülmüyor. Denizden tatlı su elde etmek için yeni kuyular açmaktan, çılgın projelerden bahsediyorlar. Şaşı bakarak insanları şaşırtabileceklerini sanıyorlar ama gerçekleri örtbas edemiyorlar. Çünkü termik santrallerin ve onlara kömür sağlayan madenlerin yarattığı yırtıcı doğa ve insan sömürüsü gözlerimizin önünde yaşanıyor. Bölge halkı her gün hastalanıyor, her gün ölüyor ve ölüm çukurlarının dibinde her geçen gün daha fazla susuzluk çekiyor. Devlet kurumları kamu yararını unutmuş, hukuku unutmuş, sanki tek görevleri kamu kaynaklarını termik santral işverenlerine aktarmakmış gibi davranıyorlar.

“BU HUKUKSUZLUĞA SON VERİN”

Biz Bodrum, Milas ve Muğlalılar olarak sivil toplum kuruluşları olarak tüm yetkililere sesleniyoruz; Artık bu çılgınlığa, bu hukuksuzluğa son verin! Göreviniz, görevlerinizi yerine getirirken yargı kararlarını uygulamak, madde ve mevzuata uymak, kamu yararını ve adaleti gözetmektir. Yargı kararının derhal uygulanması ve termik santrallerin kapatılmasının sağlanması; Kendilerine kömür sağlamak için verilen maden ruhsatlarını ve su tahsislerini iptal edin. “Termik santraller kapatılırken, bu santrallerin işverenlerine aktarılan kamu kaynaklarını, santrallerde ve kömür madenlerinde çalışan işçilerin sağlıklı koşullarda çalışabilecekleri iş imkanları yaratmak için kullanın.”

“TERMİK SANTRALLER ÇALIŞMAYA DEVAM EDERSE MUĞLA KURULACAK”

Akbelen Ormanı için mücadele veren İkizköylü Nejla Işık, şunları söyledi: “Bu santraller çalışmaya devam ederse sadece İkizköy ve Çamköy halkı değil, Bodrum da susuz kalacak, Milas da susuz kalacak, Muğla da susuz kalacak. susuz kaldı. Kurulukla birlikte ıslak da yanacak. Bu sadece bizim zararımıza değil, hepimizin zararına. 4 yıldır bu böyle devam ediyor.” “Zararın bir an önce tersine çevrilebileceğini söylüyoruz. Devlet Su İşleri neden hâlâ gözlerini, kulaklarını kapattı? MUSKİ, Muğla neden bizi duymuyor? İnatla bağırmaya devam edeceğiz” dedi.

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu