Rusya, ABD, NATO ve Ukrayna’yı Transdinyester’deki “maceracı” adımlar konusunda uyardı
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moldova’da yer alan ve tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Transdinyester bölgesi konusunda ABD, NATO ve Ukrayna’yı “maceracı” adımlar atmaması konusunda uyardı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna’nın Transdinyester bölgesi ile olan sınırına asker ve askeri teçhizat yığdığı iddia edildi.
Rusya’nın tüm sorunların siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesinden yana olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Bu nedenle ABD, NATO ülkeleri ve onların koruması altındaki Ukrayna’yı maceracı adımlar konusunda uyarıyoruz.” ifadeler yer aldı.
Rus Silahlı Kuvvetlerinin, Kiev rejiminin olası provokasyonuna uygun tepkiyi vererek vatandaşların, Rus askerlerinin ve Kobasna köyündeki cephaneliklerin güvenliğini sağlayacağının vurgulandığı açıklamada, “Güvenliklerini tehdit eden her türlü eylem önlenecektir. uluslararası hukuka göre Rusya Federasyonu’na saldırı olarak kabul edildi.” değerlendirme yapıldı.
“Moldova’nın askeri güvenliğine yönelik doğrudan bir tehdit yok”
Öte yandan Moldova Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Transdinyester bölgesindeki durumun dikkatle izlendiği ve “Şu anda devletin askeri güvenliğine yönelik doğrudan bir tehdit söz konusu değil.” ifadesi kullanıldı.
Rusya Savunma Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, Ukrayna’nın Transdinyester bölgesine karşı “silahlı” bir provokasyon hazırladığı ve bölgeyi işgal etmek için sınıra asker ve silah konuşlandırdığı iddia edildi.
Moldova’nın Transdinyester sorunu
Moldova’nın 1991 yılında Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Dinyester Nehri’nin doğu kıyısında yer alan Transdinyester, bağımsızlığını Rusya temelinde tek taraflı ilan etti.
Bağımsızlığın ilanından sonra Moldova ve Transdinyester arasında başlayan silahlı çatışmalar, 22 Temmuz 1992’de ateşkesle sona erdi.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde Moldova ile Transdinyester arasında 1993 yılında analiz müzakereleri başladı. AGİT bünyesinde 5+2 formatında gerçekleştirilen müzakerelerde Transdinyester, Moldova, Rusya, Ukrayna, ABD ve AGİT ile Avrupa Birliği (AB) temsilcileri yer alıyor.
Moldova bünyesinde tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden ve Birleşmiş Milletler (BM) üyesi hiçbir ülke tarafından tanınmayan Transdinyester’in kendine ait siyasi yapısı, parlamentosu, ordusu, polisi ve posta sistemi bulunmaktadır.
“Barış gücü” olarak adlandırdığı askeri birliklerini Transdinyester’e konuşlandıran Rusya’nın bölgeyi desteklemek için her yıl milyonlarca dolar aktardığı belirtiliyor.
Sovyetler Birliği döneminde İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma Rusya’nın en büyük cephaneliği, Transdinyester’deki Kobasna köyünde bulunuyor.