Haber

Kocaeli’de 200 Yıllık Gelenek: Kaz Festivali

Kocaeli’nin İzmit ilçesine bağlı kırsal Eşeler Mahallesi’nde geçmişi 200 yıl öncesine dayanan “Kaz Bayramı” kutlandı.

Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kent Konseyi ve mahalle sakinlerinin iş birliğiyle yerel ve kültürel değerlerin tanıtılması amacıyla düzenlenen “Kaz Bayramı” kapsamında Eseler İlçe meydanında etkinlikler düzenlendi Şehrin gastronomi değerlerini ortaya çıkarmak ve gelecek nesillere aktarmak.

Ayrıca “mani” ve “asker paylarının tahsisi” gelenekleri katılımcılara anlatıldı.

Mahalleye gelen ziyaretçilere kaz eti, pilav, lokma ve hoşaf ikram edildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, konuşmasında, etkinliğin bir nevi kışa hazırlık olduğunu belirterek, kışın tüm ihtiyaçlarının el birliğiyle hazırlandığını, kaz eti ve yağından yemeklerin pişirildiğini belirtti.

Bu gelenekleri yaşatmanın kentin görünmeyen en değerli miraslarından biri olduğuna işaret eden Büyükakın, “Bu gelenekleri yaşatmak, kaz hazırlayıp yemekten çok daha değerli. Burada önemli olan birlik, beraberlik duygusunu yaşatmak. ve kardeşliği yaşatmak ve nesillere aktarmak. “Ne kadar kolay olabileceğini gösteriyor, en çok değer verdiğimiz şey bu. Adeta yerel bir bayram yaşanıyor burada.” dedi.

Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, Kaz Bayramı’nı şenlik havasında kutladıklarını belirterek, “Bu geleneğimiz yaklaşık 200 yıllık bir geçmişe sahiptir. Savaş zamanlarında bile unutulmayan ve askere tahsis edilen bir kültür mirasıdır. Kent Konseyi olarak kültürel mirasımızı geleceğe taşıyacağız.” “Kocaeli adına çok güzel programlar düzenliyoruz. Bir Türkiye mozaiği. Her bölgeden gelen insanlarla küçük bir Türkiye mozaiği. Bu tür etkinlikler bizim için çok değerli.” sözlerini kullandı.

Mahalle sakinlerinden Songül Beyni, hazırlıklara 1 ay önceden başladıklarını kaydederek, ortak çalışma yöntemiyle çalışmalarını anlattı.

200 yıldır gelenek günümüze kadar yaşatılıyor

Her yıl Ocak ayında kutlanan Kaz Bayramı’ndan iki gün önce toplu olarak kesilen kazların tüyleri ve içleri temizlenir, gece boyunca dinlenmeye bırakılan etin donmuş yağları alınır.

Bir gün suda bekletilen etler, bayram sabahı sudan çıkarılıp şişlere dizilir, tavalara bir ölçü su konularak fırına verilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu